Parochiefonds

Voor Galder / Strijbeek:

Rabobank NL98 RABO 0116 7020 95 t.n.v. Comité Kerkbalans Galder/Strijbeek
onder vermelding van: Bijdrage Parochiefonds

De belangrijkste uitgaven van een parochie zijn de personeelskosten en de onderhoudskosten van de kerk. De personeelskosten bestaan uit de salariskosten van de pastores. De vele vrijwilligers krijgen voor hun zeer gewaardeerde bijdrage geen enkele financiële tegemoetkoming.

De kerk is een prachtig maar oud gebouw (1904). Het zal duidelijk zijn, dat aan een dergelijk groot gebouw onderhoudskosten zijn verbonden. Aangezien de kerk een monument is wordt een beperkt deel van de onderhoudskosten vergoed. Daar staat wel tegenover, dat aan de wijze van onderhoudsreparaties hoge eisen worden gesteld.

Ook regulier onderhoud aan de orgels/piano, en vernieuwingen ten behoeve van de liturgie vragen jaarlijks financiële aandacht.

De belangrijkste inkomsten zijn de parochiebijdragen en inkomsten van huren (b.v. basisstations mobiele telefonie in de kerktoren), vergoeding voor kerkelijke diensten en renten.

Door het bisdom Breda wordt een normbedrag voor de parochiebijdrage geadviseerd. Deze Bisschoppelijke richtlijn is gebaseerd op 1% van het netto te besteden (gezins)inkomen. Het normbedrag in 2016 is € 116 (=1% van het netto minimuminkomen).

Met nadruk willen wij wijzen op de mogelijkheid van het fiscale voordeel bij betaling van de parochiële bijdrage via een overeenkomst voor een periodieke gift. Vanaf 1 januari 2014 kan dit geregeld worden zonder notaris. Dit voordeel kan afhankelijk van uw belastingtarief oplopen tot ruim 50 %. Nadere informatie hierover bij centraal secretariaat van de parochie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij de penningmeester eveneens via het centraal parochiesecretariaat zie onder Contact.