Riet met een duivels religieus tintje

Dak Ulvenhoutse Mariakapel een aantrekkelijk cadeau

Puur Riet: zo heet het bedrijf dat afgelopen maand boerderij de Pekhoeve in Ulvenhout van een prachtig nieuw rieten dak heeft voorzien. De eigenaar van het rietdekkersbedrijf is Fedde de Ruijter, geboren en getogen op de Bieberg in Breda. Fedde vond dat het rieten dak van de Mariakapel een beetje vloekte met het nieuwe dak van de Pekhoeve, nam contact met het parochiebestuur en bood aan om de kapel gratis van een nieuw dak te voorzien.

200 BOSSEN
Het grootste deel van het werk is zaterdag en zondag 13 en 14 september uitgevoerd onder grote publieke belangstelling van langskomende bezoekers van de rommelmarkt bij de Pekhoeve. Samen met zijn compagnon Krijm Plant werd hier door rietdekker De Ruijter vakwerk verricht. Rietdekken is nog een echt oud ambacht met een prachtig natuurproduct. Maar liefst 200 bossen riet waren er nodig voor het dak van de kapel. Het riet is afkomstig uit het Nationaal Natuurmonument de Weerribben in de kop van Overijssel. Riet is een duurzaam product en het dak zal dan ook zeker dertig jaar meegaan.

De Ruijter heeft een echte band met Ulvenhout. Hij heeft enkele jaren op basisschool de Klokkebei gezeten. Enkele jaren geleden is hij afgestudeerd bij de twee jaar durende Rietdekkers Opleiding Nederland in Zwolle. Direct daarna is hij als jong ondernemer vanuit de Bieberg begonnen met zijn bedrijf Puur Riet. Afgelopen maanden heeft hij de boerderij van de Pekhoeve helemaal opnieuw gedekt. Zijn bedrijfsgebouw staat op het bedrijvenpark Minervum in Breda (www.puurriet.nl)

DUIVELSBEET
Wie het blad aan een rietstengel bekijkt vindt op elk blad drie kleine puntjes alsof iemand erop heeft gebeten. Het wordt een duivelsbeet genoemd.
Hierover is een legende: Lang geleden heeft de duivel er uit woede zijn tanden in gezet. Hij had zelf tijdens de schepping in een wedstrijd met God het riet gemaakt. Maar God maakte het graan en Eva moest zeggen welk grasplanten  ze het mooiste vond. Eva vond beide planten even mooi maar koos toch voor het graan omdat het graan niet alleen mooi gras is maar ook nog voedsel geeft voor de mensen. De duivel werd zo boos om zijn verlies dat hij in elk blad van het riet zijn tanden zetten. Als we vandaag aan Maria in het kapelletje aan de Molenstraat zouden vragen wat zij het mooiste vond dan zou zij toch kiezen voor het riet. Want wie heeft er nu zo’n mooi dak uit riet van de Weerribben en gemaakt door twee zulke vriendelijke dakdekkers?

En ook de mensen van de werkgroep uit de buurt, die het kapelletje onderhouden zijn evenals het parochiebestuur zeer in hun nopjes. Alles is weer op orde gebracht, schoon gemaakt met als sluitstuk weer een prachtig bloemstuk uit eigen tuin van de maakster. Een mooi begin voor de oktober Mariamaand.

Frans van Genuchten