Lieve Vrouwke

Wonderlijk gebeuren in Ulvenhout, een opgeknapt gebouwke voor ons Lieve Vrouwke

Na de bouw in 1938, heeft het Mariakapelletje al heel wat opknapbeurten gehad. Maar nog nooit zo voortvarend als dit jaar. Ondanks de reparaties in 2010 op kosten van de Stichting Restauratie kerkgebouwen Galder, Strijbeek en Ulvenhout zag het er niet uit in het voorjaar van 2012: overgeverfde scandaleuze teksten,enorme spinnenwebben en een hoop binnengewaaid blad.

Van stilstand komt opstand. En dus gingen er net voor de grote vakantie signalen vanuit de buurt richting Laurentiusparochie: “Wij willen het kapelleke opknappen in de vakantie”. En jawel, voordat de laatste Ulvenhoutse caravan op weg naar het warme zuiden de rotonde bij het kapelleke was gepasseerd, waren er al drie lagen voor- en na-oorlogse verf verwijderd. Je woont in de buurt en je wilt wat!
En van het een kwam het ander.

De nieuwe verf werd gesponsord door schildersbedrijf Koelman uit Galder.

Een passant van een buurtje verderop, Cees Peeters, was ook niet te lui. Hij had in het verleden het houten beeldje al eens van een stevige beschermende stolp voorzien. Nu werd het ijzeren hek en al het andere kunstige smeedwerk bij Cees op het erf ontdaan van roest en ambachtelijk geverfd. Niks zandstralen. Mooi oud is niet lelijk.

En voor de muur achter Maria met de tekst “Hulp der Christenen Bid voor ons” ging Marijke van Hooydonk bij haar nicht, kunstenares Dora van den Hoven in Rijsbergen te biechten. Niemand die nog kan zien dat de onderkant ooit met een verkeerde kleur werd gerestaureerd.

En na afloop kreeg Ingeborg van den Maagdenberg van het parochiebestuur te horen: “Wij zijn klaar en we willen ook wel zorgen dat er geregeld een bloemeke bijgezet wordt. De bloemen halen we dan met toestemming uit de kruidentuin, zoals Marianne Cuber-Lewandoski dat deed als lid van de werkgroep kruidentuin bij de Pekhoeve ”. Vanaf haar plotseling overlijden op 26 maart 2007 kwam er de klad in het onderhoud van de veldkapel.

En de initiatiefnemers van dit hele gebeuren? Dat zijn Mart Volders en Sjef Coppens. Naaste buren van Maria. Ere wie ere toekomt. Alles werd vakkundig afgewerkt. Een gemeentemonument waardig. En afgelopen weken werd de kruidentuin nauwelijks aangeroerd omdat Riekie van der Steen, de vrouw van Cees Peeters wekelijks een boeket uit eigen tuin bracht.

KOM EENS LANGS IN DE MARIAMAAND OKTOBER Veldkapel

En wilt u een kaarsje opsteken dan kan dat. Maar dan moet u eerst een waxinelichtje gaan halen voor 50 eurocent in de Mariakapel van de kerk. Tot voor kort kon je die kopen bij de bloemenwinkel de Korenbloem. Helaas is die winkel opgeheven. Het geld komt dan in een kleinschalig potje voor het onderhoud van kerk en veldkapel.

U kunt ook zelf een vaasje/jampotje met water en bloemen meebrengen uit uw eigen tuin of veldbloemen langs de weg. Het begin is gemaakt. Houd de veldkapel weer in ere!!

Op 4 oktober 12 uur kwamen er al moeders met nieuwsgierige kindjes kijken. Ik maakte er een toepasselijke haiku bij (Japans gedichtje met 5, 7 en 5 lettergrepen):

zes bruine eiken
hagelwit kapelleke
moeders met kindjes.

Frans van Genuchten
lid van de werkgroep kruidentuin.